www.mislioprirodi.ba www.civilnodrustvo.ba

Brošura “Korišteno jestivo ulje – energetski resurs”

Datum objave: 27.06.2022. g.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Okrugli sto

Datum objave: 22.06.2022. g.

Projekat dovodimo polako do kraja.Jedna od posljednjih aktivnosti, ne manje važna, jeste realizacija okruglog stola koja se održala 20.06. u prostorijama Dramar Centra Tuzla.Našim partnerima, prijateljima i gostima, koji su doprinjeli da se ovaj projekat realizuje što boljim putem, prezentvane su naše ideje od koje smo i krenuli u pisanje ovog projekta, preko ciljeva i rezultata koje smo ostvarili u realizaciji istog.Projekt menadžer kao i koordinator projekta, zajedno sa moderatorom, su uspješno sproveli okrugli sto pred učesnicima/cama gdje se vodila diskusija o tome kako dalje usmjeriti projekat, koji su dugoročniji ciljevi i kako još bolje uticati na zakonsku regulativuo zbrinjavanju korištenog jestivog ulja.Još jednom se zahvaljujemo svima koji su doprinjeli na okruglom stolu ali i projektu u cjelosti. Najveće hvala našem partneru na projektu ” Bingo d.o.o. Tuzla” s kojima smo ostvarili i bolje rezultate nego što smo zamislili. Zahvaljujemo se Maidi Bešlagić, Federalnoj inspektorici za okoliš, koja nam je pomogla oko pravilnika za uvođenje formi za otpadno/korišteno jestivo ulje. Naravno hvala našim društveno odgovornim kompanijama koji su od početka brinuli o okolišu i odlagali korišteno ulje a to su:Caffe Pizzeria Barok, Corn Flips, Restoran Sezam Tuzla, Restoran Sedra Tuzla, MamaMia. Veliko hvala i našim novim aktivistkinjama koje su rado učestvovale u aktivnostima ovog projekta.I naravno, Mediju RTV Slon , koji je pratio rad našeg projekat od samog starta, zajedno sa nama.

#CPCD #Ekosol #Mislioprirodi #ThinkNature #Embassyofswedensarajevo #RTVSLON #BINGO #FMZO #CornFlips #SEDRA #SEZAM #BAROK #MAMAMIA #Okruglisto #DramarCentar

Dodjela buradi za sakupljanje jestivog ulja

Datum objave: 20.06.2022. g.

Prošle sedmice je na adresu našeg udruženja stigla narudžba buradi koja su namijenjena kompanijama za sakupljanje korištenog jestivog ulja. Nakon uspješnog preuzimanja, Ekosol tim se uputio u obližnje restorane kako bi im uručili odgovarajući broj buradi.Učesnici u realizaciji projekta „Korišteno jestivo ulje – energetski resurs“ su restorani Barok, MamaMia, Sezam i Sedra o kojima ste mogli čuti nešto više kroz emisiju u kojoj su prikazani pozitivni primjeri kompanija koje sakupljaju korišteno jestivo ulje. Navedeni rastorani kao i oni zainteresovani, su u subotu, 18.06.2022. godine, preuzeli burad u kojima će sakupljati korišteno ulje iz svojih kuhinja. Kako je izgledala naša subota možete pogledati na slikama. 

#mislioprirodi #thinknature #embassyofswedensarajevo #cpcd #ekosol #srebrenik #ulicnekampanje #budidioEKOrevolucije

Prezentacija projekta – Gradačac

Datum objave: 17.06.2022. g.

Na red za anketiranje došli su i građani/ke Gradačca! Naša ekipa je posjetila Gradačac u srijedu, 15.06.2022. godine, i sa prijatnim domaćinima porazgovarala o tome da li znaju koliko je okoliš ugrožen neadekvatnim odlaganjem korištenog jestivog ulja i šta drugi rade sa istim. Pored anketiranja, ispitanicima je prezentovan projekat “Korišteno jestivo ulje – energetski resurs”, kao i cilj projekta i naši naredni koraci. Većina ispitanika je iznenađeno reagovala na informaciju da se u restoranima sakuplja korišteno jestivo ulje i pretpostavila je da se to više praktikuje u većim gradovima. Ono što je za pohvaliti jeste to da bi veliki dio ispitanih sakupljao korišteno ulje i odnosio na mjesta predviđenja za njegovo odlaganje kako bi sačuvali svoju okolinu. Kako je dan izgledalo u Gradačcu, možete pogledati na slikama u prilogu.

#mislioprirodi #thinknature #embassyofswedensarajevo #cpcd #ekosol #srebrenik #ulicnekampanje #budidioEKOrevolucije

Prezentacija projekta – Tuzla

Datum objave: 03.06.2022. g.

Druga ulična kampanja održana je u Tuzli, 1.6.2022. godine a članovi našeg udruženja su anketirali građane Tuzle i prezentovali im projekat Korišteno jestivo ulje – energetski resurs. Kao i u Srebreniku, građane smo pitali da li su čuli da neki restorani ili firme sakupljaju ulje i da li bi oni učestvovali u organizovanom sakupljanju ulja kada bi postojala odgovarajuća mjesta za odlaganje ili prodaju. Nakon što su saslušali šta radimo u okviru projekta i do kojih saznanja smo došli pri istraživanju, objasnili smo da ćemo sve zaključke ankete prezentovati na Okruglom stolu koji će biti organizovat u junu mjesecu. Većina ispitanika je priznala kako do sada nisu razmišljali o ovoj temi i pohvalila našu ideju kao pozitivan primjer edukovanja građana i kompanija.

Atmosferu sa ove ulične kampanje možete pogledati na slikama, a uskoro se družimo i u Gradačcu. Projekt “Misli o prirodi!” implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska.

#mislioprirodi #thinknature #embassyofswedensarajevo #cpcd #ekosol #srebrenik #ulicnekampanje #budidioEKOrevolucije

Prezentacija projekta – Srebrenik

Datum objave: 30.05.2022. g.

Dana 25.5.2022. godine naše volonterke su posjetile Srebrenik sa ciljem prezentacije projekta Korišteno jestivo ulje – energetski resurs. Prije same prezentacije projekta, građanima je postavljeno nekoliko pitanja vezanih za korištenje i odlaganje korištenog jestivog ulja, te da li su upoznati sa posljedicama neadekvatnog odlaganja istog. Poslije toga su im postavljena pitanja da li su čuli da neki restorani ili firme sakupljaju i da li bi oni učestvovali u organizovanom sakupljanju ulja kada bi postojala odgovarajuća mjesta za odlaganje ili prodaju. Veliki dio ispitanika je priznao kako do sada nisu razmišljali o ovoj temi, te su pokazali interes za projekat. Sa velikom pažnjom su poslušali šta radimo u okviru projekta, do kojih saznanja smo došli pri istraživanju i šta su nam naredni koraci. Na našu veliku radost prilazili su građani svih uzrasta, i srednjoškolaci, radnici i penzioneri.Dio atmosfere sa ove ulične kampanje možete pogledati na slikama, a uskoro se družimo i na ulicama Tuzle.

#mislioprirodi #thinknature #embassyofswedensarajevo #cpcd #ekosol #srebrenik #ulicnekampanje #budidioEKOrevolucije

Druga emisija

Datum objave: 27.05.2022. g.

Druga emisija je tu! Pogledajte emisiju o našim prijateljima na projektu Corn Flips, društveno odgovorna kompanija!

#mislioprirodi #thinknature #embassyofswedensarajevo #cpcd #ekosol #corflips #emisija #otpadnoulje #budidioEKOrevolucije

Upoznajte našeg novog partnera na projektu, kompaniju Bingo d.o.o. Tuzla!

Datum objave: 27.05.2022. g.

Put do naše saradnje je bio na obostrano zadovoljstvo, jer se kompanija Bingo d.o.o. pokazala i dokazala i svakim danom sve više kao društveno odgovorna kompanija po pitanju zaštite okoliša i korištenja obnovljive energije, cirkularne ekonomije.Predstavnik Bingo d.o.o. Jasmin Osmanović je upoznao vlasnika Binga gospodina Džambića sa našim projektom da kompanija Bingo počne sakupljati korišteno jestivo ulje iz restorana u vlastitim objektima. Tragajući dalje dolazimo do Samostalne zanatske radnje ”IN PAK” u Banatskom Karlovcu-Srbija koja se bavi proizvodnjom postrojenja-procesora za proizvodnju biodizela iz korištenog jestivog ulja. Predložili smo posjetu što je i prihvaćeno od strane kompanije Bingo d.o.o.. Projekt menadžer Amir Hadžić i Predstavnik Bingo d.o.o. Jasmin Osmanović obišli su pogon u Banatskom Karlovcu i uvjerili se u proizvodni asortiman SZR ”IN PAK” gdje je i dogovorena buduća saradnja oko nabavke i instalacije jednog postrojenja-procesora za preradu KJU u biodizel. Drago nam je da se naš trud isplatio i da smo potakli kompaniju Bingo d.o.o. da razmišlja u smjeru društvene odgovornosti po pitanju ekologije i zaštite okoliša. Uz zahvalnost domaćinima koji su nas primili i predstavili proizvodni proces jednog ovakvog postrojenja nastavljamo dalje saradnju sa našim partnerom. Pratite nas i dalje !Projekt “Misli o prirodi!” implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska.
#mislioprirodi #cpcd #thinknature #embassyofswedensarajevo #ekosol #bingo #kju #karlovac

Pripreme su pri kraju!

Datum objave: 24.05.2022. g.

Vidimo se uskoro na području Srebrenika i Tuzle!
#mislioprirodi #thinknature #embassyofswedensarajevo #cpcd #ekosol #tuzla #srebrenik #kampanje

Prva emisija

Datum objave: 18.03.2022. g.

Poziv društveno odgovornim kompanijama

Datum objave: 02.03.2022. g.

Projekat koji implementiramo u narednih 4 mjeseca pod nazivom ”Korišteno jestivo ulje- energetski resurs” je u sklopu projekta Misli o Prirodi! u okviru grantova za inicijative društvene odgovornosti kompanija kojeg implemetira CPCD a finansijski podržava Švedska.Ovim projektom nastojima da putem društveno odgovornih kompanija, restorana i sl. Istaknemo primjere dobre prakse u sakupljanja korištenog jestivog ulja i zbrinjavanja istog. Tom praksom želimo promjeniti stav svih ostalih kojima nije primar sakupljati otpadno jestivo ulje nego ga odlažu u okoliš. Ideja projekta je nastala tako što smo uočili da u Zakonu o upravljanju otpadom i Pravilniku o upravljanju otpadnim uljima Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, ne postoji bliza odrednica o našinu i zbrinjavanju korištenog jestivog ulja što dovodi do zagađenja voda i ostalih površina.Pozivamo vas, ukoliko ste društveno odgovorna kompanija, restoran i dio ste dobrog primjera odlaganja otpadnog ulja, ili pak želite da se time bavite, a ne znate na koji način, da nam se javite putem bilo koje mreže te da istaknemo sve dobro i promjenio sve loše!Možete nam se obratiti putem FB, Instagrama ili na telefon 063 386 476!

Čekamo vas!
#Ekosol#CPCD#EmbassyofSwedenSarajevo#MisliOPrirodi#ThinkNature#budidioEKOrevolucije#BiH#Tuzla

EmbassyofSweden
CPCD
Mountains