‘’Nutritivne i energetske potrebe organizma’’

‘’Nutritivne i energetske potrebe organizma’’

Četvrta radionica sa temom ‘’Nutritivne i energetske potrebe organizma’’  prezentirana je za polaznice od strane voditelja profesorice sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Dijane Miličević. Na početku radionice voditeljica je prisutnima podijelila ankete o načinu procjene uhranjenosti i izračuna dnevne potrebe za energijom i nutrijentima, planiranje obroka i preporuke za prevenciju gojaznosti. Učesnice su upoznate o osnovnim nutritivnim sastojcima u prehrani (ugljeni hidrati, bjelančevine, masti, vitamini, minerali),šta pojedini prehrambeni proizvodi sadrže i u kojem omjeru se kombinuju. Na kraju radionice polaznice su dobile domaći zadatak da opišu postupak određivanja nutritivne vrijednosti namirnica.
Peta radionica obradjivala je temu ‘’Zdrava priprema hrane’’ koju je vodila profesorica Miličević. Na početku radionice voditeljica je diskutovala sa polaznicama o rezultatima ankete i o zadatku koju su polaznice prezentirale o nutritivnim vrijednostima namirnica. Nakon poučne diskusije voditeljica je prezentirala temu Pravilna prehrana na kojoj su polaznice stekle znanja o postupcima konzerviranja hrane, pravilnoj termičkoj obradi, pripremi namirnica u gastronomiji, izrada recepture i normativa, određivanja nutritivne i energetske vrijednosti gotovog obroka. Posebno je bilo istaknuto o proizvodnji hrane posebnih odlika i namjena: niskoenergetska hrana, ekohrana, funkcionalna, dječija, vegeterijanska hrana.
Ostanite s nama jer imamo još mnogo tema za obraditi 😊
Projekat “Tečaj za nutricionistkinju/savjetnicu zdrave ishrane”realizira udruženje gradjana Ekosol uz podrsku Federalnog ministarstvu obrazovanja.
#ekosol #fmo