www.mislioprirodi.ba www.civilnodrustvo.ba

Okrugli sto

Datum objave: 02.06.2021 god.

Sumiranje cijelog projekta smo iznijeli za okruglim stolom za kojim su se našli gosti iz raznih sektora. Prije svega su se našli, partneri Pozorište mladih Tuzle Tuzla i profesori demokratije iz 6 srednjih škola. Zatim Zavod za javno zdravstvo TK, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, Forma za zaštitu okoliša općine Lukavac, Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzla, Rukovodilac sektora za okoliš – Termoelektrana Tuzla, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, Gradsko vijeće Grada Tuzla, Pedagoški zavod, Federalna inspektorica okoliša i Centar za promociju civilnog društva.

Uvodna riječ

Prije svega smo upoznali prisutne sa tokom projekta, dosadašnjim aktivnostima i naše grupe djelovanja. Nakon izlaganja učenice iz Gimnazije Meša Selimović o prikupljenim podacima i informacijama na Javnim debatama, krenula je diskusija svakog člana okruglog stola. Nakon višesatnih izlaganja različitih stavova i mišljenja, došli smo do zaključaka da je mnogo neinformisanih građana o načinu zagrijavanja objekata zbog čega su javni pozivi, za subvenciju ugradnje toplotnih pumpi i peći na pelet, slabog odziva. Time želimo uticati na ministarstva, uvođenjem u obrazovanje problematiku aerozagađenja i rješavanje istog. Zbog visokih cijena toplotnih pumpi, uvesti tendere za domaće kompanije koje bi subvencionirale za razvoj i proizvodnju domaćih doplotnih pupmi, te mnogi drugi zaključci sa kojima možemo dalje da rukovodimo u pravom smjeru. Sa njima ćemo dalje da djelujemo na nadležne faktore i zajedničkim snagama rješavamo ovaj itekako važan problem.

Rukovodilac sektora za okoliš – Termoelektrana Tuzla

Projekat privodimo kraju, i zahvaljujemo se svima koji su bili dio ovog projekta, prije svega partnerima, te nam je izuzetno žao što i naši drugi partneri, Biciklistički klub Tuzla, iz opravdanih razloga, nisu uspjeli da prisustvuju okruglom stolu. Zahvaljujemo se i Radio Kameleonu koji je cijeli tok događaja prenosio uživo. Zahvaljujemo se Centru za promociju civilnog društva implementatorima u okviru čijeg smo projekta dobili mogućnost odraditi sve što je u našoj moći i pokrenuti dalje građanstvo na razmišljanje o aerozagađenju u Gradu Tuzla. Misli o Prirodi!

Premijera predstave “Život u magli”

Datum objave: 29.03.2021 god.

Nakon dugog rada i zalaganja, naših partnera Pozorište mladih Tuzle, uspješno je izvedena predstava Život u magli. Predstava je izvedena premijerno 25.03. i 26.03. na temu aerozagađenja u gradu Tuzla. Pod projektom, kojeg uspješno implementiramo 10 mjeseci, smo željeli predstaviti problem aerozagađenja na jedan zanimljiv način, a to je gluma. Predstavom i glumom se mogu prikazati problemi koji će ostati opaženi duže nego izgovorena riječ, što su naši partneri uspješno izveli. Iako nismo mogli uspjeti pred većim brojem gledalaca odigrati, prednost predstave je što se uvijek može izvesti, čemu se i nadamo u boljim okolnostima.

Premijera “Život u magli”

Hvala puno partnerima Pozorište mladih Tuzle, Autorima teksta :Amila Beširović i Mirza Pinjić, svim polaznicima,Režiji: Maida Hamzić i Adnan Mujkić, te saradnicama: Belma Huseinefendić i Aida Dedić. Nadamo se da smo publiku, koja je prisustvovala premijeri predstave, potakli na razmišljanje o rješavanju problema aerozagađenja.

Vidimo se ponovo

Takmičenje u javnim debatama 6 srednjih škola iz Tuzle

Datum objave: 25.02.2021 god.

23.02.2021. uspješno je održana Javna debata između 6 srednjih škola Tuzle i to: JU mješovita srednja škola, JUMS mašinska škola, JUMS saobraćajna škola, JUMS elektrotehnička škola, JUMS hemijska škola i Gimnazija Meša Selimović. Na proteklim radionicama učenici/ce i profesori/ce su dobili/e određene teme koje će obraditi i kroz javnu debatu iznijeti problem i rješenje problema.

Izlaganje učenica

Teme sa kojima smo se susreli su vezani za uticaj individualnih ložišta, uticaj produkata iz TE, uticaj saobraćaja, uticaj aerozagađenja na zdravlje, obnovljivi izvori energije, te zakoni i regulative o aerozagađenju u gradu Tuzla. Svaka od škola je adekvatno ispunila svoj zadatak sa čijim informacijama se možemo i dalje služiti i raditi na rješavanju pojedinačnih problema koji zajedno utiču na zagađivanje zraka.

Pomno praćenje izlaganja

Kao znak zahvalnosti za trud, rad i pomoć u ostvarivanju zajedničkog cilja, kao i doprinosu u budućim aktivnostima učenici/ce i profesori/ce su dobili priznanja i nagrade. Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i što su ovaj dan učinili produktivnim. Žao nam je što nismo uspjeli okupiti veći broj osoba da prisustvuju javnim debatama, ali se nadamo da ćemo i dalje sarađivati i doprinijeti ka smanjenju aerozagađenja.

Igrokazi srednjih škola

Datum objave: 24.12.2020 god.

22.12. i 23.12.2020. godine održali su se igrokazi 5 srednjih škola u Tuzli: Elektrotehnička škola, Mašinska škola, Mješovita srednja škola, Gimnazija “Meša Selimović” i Hemijska škola. 4 škole svoj igrokaz su izvele na sceni Pozorišta mladih Tuzle u dvorani Kaleidoskop, dok je jedna škola održala svoj igrokaz u školskim prostorijama. Nažalost jedna, Saobraćajna škola, zbog okolnosti koje vladaju, nije mogla da održi svoj igrokaz, ali mi im šaljemo punu podršku i jedva čekamo da ih odgledamo i vidimo njihovo umijeće.

Plakat za igrokaze

Svaki igrokaz je pripremljen na temu aerozagađenja, da se kroz glumu i igru prikaže problem koji vlada, najviše u Tuzli. Prikazani su kroz uzroke koji dovode do zagađenja zraka i koje su posljedice, a svaki igrokaz na kraju nam daje jaku pouku.

Veseli srednjoškolci nakon premijere svog igrokaza

Zahvaljujemo se svim školama na trudu i radu pod svim ovim okolnostima, i što su igrokazi izvedeni na zavidnom nivou. Zahvaljujemo se partnerima na projektu, Pozorište mladih Tuzle, bez kojih ništa ne bi bilo moguće.Ova aktivnost, sa kojom doprinosimo rješavanju ovog problema, je dio projekta ‘Parlamentarna debata- rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla’ koji je u sklopu šireg projekta Misli o Prirodi!, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Pripreme za predstavu

Datum objave: 16.12.2020 god.

Da bi tema predstave, u sklopu projekta ‘Parlamentarna debata-rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla’ koju pripremaju naši partneri Pozorište mladih Tuzle, bila što adekvatnije obrađena, naši članovi održali su edukaciju o aerozagađenju članovima PMT-a u dvorani Kaleidoskop. Objasnili su šta predstavlja zagađen zrak, koji su uzroci te mogući načini rješavanja ovakvog problema.

Pomažemo partnerima kako bi predstava bila što bolja

Edukacija je uspješno sprovedena, a mi jedva čekamo  da vidimo konačan ishod!

Edukacija za učenike članove sekcija javne debate

Nakon održanog treninga za profesore-voditelje sekcija Javne debate, ove sedmice u ponedeljak (19.10.2020 god.) i u četvrtak (22.10.2020 god) održali smo i trening za učenike-članove timova Javne debate.

Obrađene su iste teme kao i sa profesorima kako bi učenici zajedno sa njima bili što bolje upoznati sa problemom aerozagađenja u gradu Tuzla. Ponovno smo okupili grupu kompetentnih predavača kako bi obradili teme od samih uzročnika aerozagađenja, načina mjerenja aerozagađenja, posljedica po zdravlje, pa sve do zakonskih regulativa koje postoje ili bi trebale postojati u ovoj domeni.

Predstavnici iz Grada Tuzla i Centralnog grijanja Tuzla

Učenicima je prezentovano i takmičenje u sklopu kojeg se vrši spomenuta edukacija. Za nekoliko mjeseci se nadamo da će škole sa svojim profesorima i učenicima sekcija Javne debate pripremiti svoje dobijene teme na najbolji mogući način. Nadamo se da će probleme koje su dobili u svojim temama detaljnije objasniti, te pronaći zakonske regulative kojim bismo mogli djelovati da se trenutno stanje sa zagađenim zrakom promjeni.

Rad predavača sa učenicima

Ovo je još jedan od načina podizanja svijesti građana o problemu aerozagađenja, te pronalaženja mogućih rješenja za trenutnu situaciju. Jedva čekamo takmičenje javnih debata da čujemo mišljenja mladih ljudi, učenika iz 6 srednjih škola u Tuzli.

Zanimljiv trenutak uhvaćen našim objektivom

Hvala puno školama i partnerima koji surađuju sa nama na projektu “Parlamentarna debata – rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla” koji se provodi u okviru šireg projekta “Misli o prirodi!” kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske.

Pripreme profesora za takmičenje škola u javnim debatama

U ponedjeljak 12.10. i utorak 13.10. održani su treninzi za profesore -voditelje javnih debata srednjih škola u Tuzli. Prezentovano im je 8 tema, a predavači su bili iz sljedećih sektora: Eko akcija Sarajevo, Federalni inspektor za okoliš, Grad Tuzla, Centralno grijanje , Pedagoški zavod Tuzla, JUMS Elektrotehnička škola, UKC Tuzla i UG Ekosol Tuzla. Svaka tema se bazirala na aerozagađenje u gradu Tuzla te su svi profesori bili upućeni u trenutno stanje istog. Saznali su ko sve doprinosi aerozagađenju, na šta i kako utiče zagađenost, kako smanjiti zagađenje, koje su procedure i zakoni.

Trening za profesore voditelje sekcija javne debate

Oni će zajedno sa timom učenika Javne debate, za njihove dobijene teme, obraditi različite dijelove prezentovanih tema.
U sklopu projekta ‘Parlamentarna debata-rješavanje problema aerozagđenja u gradu Tuzla’, sljedeće sedmice iste teme biće prezentovane i učenicima-članovima tima Javnih debata kako bi bili kompatibilni sa voditeljem i zajedničkim snagama svoju temu obradili što bolje. Profesori su imali mnoštvo pitanja i ideja kako sa učenicima da što efikasnije odrade svoju debatu.

Profesorica Admira Uzunić u toku svog izlaganja

Hvala svima što su bili dio ovog treninga i jedva čekamo takmičenje Javnih debata!

Obilježavanje dana bez automobila

Datum objave: 23.09.2020 god.

Evropski dan bez automobila, obilježili smo tako što smo se okupili na biciklima i provozali kroz grad Tuzla.

Sigurnost na prvom mjestu – dijeljenje maski za učesnike

U vožnji su učestvovali učenici srednjih škola u Tuzli (Elektrotehnička škola, Mašinska škola, Saobraćajna škola, Hemijska škola, Mješovita škola i gimnazija “Meša Selimović”) sa svojim profesorima tjelesnog i zdravstvenog odgoja (voditeljima biciklističkih sekcija).

Učenici JUMS Mašinska škola u Tuzli sa profesorom

Pored njih bili su, bez koga ne bi uspjeli organizovati ovaj dan, članovi BK Tuzla koji su osmislili rutu i pazili na sve učesnike tokom cijele aktivnosti, te Ekosol tim kao nosioc projekta.

Članovi BK Tuzla koji su brinuli o sigurnosti učesnika

Projekat je omogućen u sklopu šireg projekta Misli o prirodi, kojeg implementira CPCD, a finansira Vlada Švedske.

Tokom cijele aktivnosti imali smo jako povoljne vremenske uslove, učesnici su bili prezadovoljni vožnjom i samom idejom aktivnosti, te obilježavanjem Evropskog dana bez automobila. Ruta kojom su se vozili je bila duga svega 4 kilometra, a neku učesnici su poželjeli da je ruta bila još koji metar duža. Zanimljiva vožnja sa pratnjom policije završila se na istom mjestu odakle je i krenula, ispred zgrade Barok, gdje su učesnici imali obezbjeđenu hranu i osvježenje.

Osvježenje na kraju biciklističke vožnje

Hvala svima koji su došli i omogućili da ovaj dan bude najbolji mogući!

Prvi modul radionica za nastavnike – voditelje dramskih sekcija u školama

Datum objave: 11.09.2020 god.

U četvrtak 10.09. i petak 11.09. 2020. na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) održan je prvi modul radionica za nastavnike 6 srednjih škola u Tuzli.

Nakon upoznavanja nastavnika sa projektom ‘Parlamentarna debata-rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla’ kao i njegovim ciljem, glavnu riječ preuzeli su partneri projekta Pozorište mladih Tuzle.

Početak prvog modula radionica za nastavnike – voditelje dramskih sekcija

Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac i Amila Beširović,master dramski i audiovizuelno umjetnik u polju primijenjenog pozorišta, edukatori, su sa učesnicima podijelili spoznaje, iskustva i pozitivne primjere primjene dramske pedagogije u Evropi i svijetu, historijskim kontekstima razvoja drame kao sredstva odgoja i obrazovanja, oblika školskog pozorišta sa osnovnim zakonitostima i pravilima organizacije. Potom se razgovaralo o razvoju klasičnog i primijenjenog pozorišta i drame, oblicima, formama, tehnikama, mogućnostima u radu sa djecom i mladima. U nastavku treninga, učesnici su edukovani o elementima pozorišne predstave, načinima dolaska do istih, a svakako najpotrebnija i glavna tema prvog dana treninga bilo je pisanje dramskog teksta i osnove dramaturgije.
Drugi dan je bio posvećen obradi tema koje se tiču direktne postavke scena u prostor u radu sa učenicima, osnovama režije i glume te predpripremi voditelja sekcije. Svim školama su dodjeljene određene teme projekta koje će oni u narednom periodu obraditi stvarajući autorske dramske tekstove.

Nastavnici i edukatori

Kroz cijeli tok dvodnevne radionice komunikacija između edukatora i nastavnika je bila na zavidnom nivou, nastavnici su postavljali razna pitanja i razmjenjivali mnoštvo iskustava.

Održana radionica o biciklizmu

Datum objave: 25.08.2020 god.

Radionica o biciklizmu

Zahvaljujući projektu “Misli o Prirodi!” kojeg implementira CPCD, a finansira Vlada Švedske, uspješno je odrađena radionica o biciklizmu.

24.08.2020. u prostorijama JU MS Mašinske škole u Tuzli, smo nastavili sa aktivnostima za rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla.

Nakon podjela bicikala,uslijedila je radionica o BICIKLIZMU. Radionica je podjeljena u 2 dijela: teorijski i praktični.

Učesnici na radionici su bili učenici i profesori 6 srednjih škola u Tuzli.

Tri predavača, članovi Biciklističkog kluba Tuzla, su prezentovali uopšteno o biciklizmu, ponašanju u saobraćaju te praktično prikazali od čega se sastoji biciklo, kako se održava i ono najvažnije kako sami promjeniti gume na biciklu!

Na održanoj jednodnevnoj radionici učesnici su imali ručak i poklon paket.

Zadnja dodjela bicikala

Datum objave: 3.8.2020

Zadnja dodjela bicikala je izvršena u ponedjeljak 3.8.2020. Gimnazija “Meša Selimović” kao i našem udruženju. Prva aktivnost je uspješno sprovedena, a dalje nas čeka mnogo zanimljivijih aktivnosti!

JU Gimnazija “Meša Selimović”
UG Ekosol Tuzla
UG Ekosol Tuzla

Podjela bicikala srednjim školama

Datum objave: 16.7.2020

Projektni tim je zajedno sa Koordinatorom projekta obišao 5 srednjih škola u Tuzli, kojima su dodijeljena bicikla:JU MS Saobraćajna škola, JU MS Mašinska škola, JU MS Hemijska škola, JU MSŠ Tuzla, JU MS Elektrotehnička škola. Nakon upoznavanja sa direktorima, kratke konverzacije i zahvale, uslijedilo je par fotografija. Mi nastavljamo s njima surađivati, a u nastavku saznajte koje zanimljive aktivnosti nas čekaju.

JUMS Elektrotehnička škola Tuzla
JUMS Hemijska škola Tuzla i JU MSŠ Tuzla
JUMS Saobraćajna i Mašinska škola Tuzla

Bicikla su tu!!

Datum objave: 21.07.2020

Prva realizacija aktivnosti može da počne! Na našu adresu stiglo je 7 bicikala od kojih ćemo 6 podijeliti u 6 srednjih škola u Tuzli i jedno u naše udruženje. Sa ovim biciklima će se održavati sekcije u srednjim školama sa učenicima, a da biste saznali kako one izgledaju pratite nas i dalje!Bicikla su nabavljena u okviru našeg projekta, podržanog od šireg projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske.

EmbassyofSweden
CPCD
Mountains