Projekat: Modni stilist

Projekat: ”Obuka i stručno osposobljavanje mladih žena za zanimanje modni stilist”

Projekat podržan od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke

Projekat implementira: Udruženje građana Ekosol

Partner na projektu: JU Mješovita srednja škola iz Tuzle

Udruženje građana Ekosol iz Tuzle u saradnji sa JU Mješovitom srednjom školom iz Tuzle provodi projekat ”Obuka i stručno osposobljavanje mladih žena za zanimanje modni stilist”

Trajanje projekta: 29.septembar 2018. do 31.marta 2019.godine

Ciljna grupa: 10 mladih nezaposlenih žena

Očekivani broj korisnika: : Učenici, nastavnici i roditelji Mješovite srednje škole Tuzla, nezaposlene osobe sa Zavoda za zapošljavanje TK, građanke.

Osnovni ciljevi projekta:

  • Razvijanje sposobnosti pronalaženja najboljih rješenja kroz stručno osposobljavanje kod mladih  nezaposlenih žena sa zanimanjem modni stilist u cilju lakše integracije na tržištu rada.   
  • Stjecanje znanja o pravilnom i primjerenom odijevanju ženske populacije .
  • Razvijanje umijeća pravilnog odabira odjeće, kreativnosti i osjećaja estetske ravnoteže prave boje, šminkanje i odabir frizure.
  • Stjecanje znanja o: tehnikama i vještinama uspješne komunikacije i odnosa prema klijentima, osnovama poduzetništva, izrade marketinškog i poslovnog plana, promidžbi na društvenim mrežama i štampanim i elektronskim medijima.

Indikatori učinka:

  1. Osposobljene mlade nezaposlene žene za zanimanje modni stilist.
  2. Usvojena praktična i teoretska znanja za započinjanje samostalnog biznisa mladih nezaposlenih žena.
  3. Promovirana MS škola Tuzla kroz novo zanimanje u strućnpm osposobljavanju i usavršavanju odraslih-žena.
  4. Promovirana MS škola Tuzla za svršene osnovce u okviru prezentacije za upis u školsku 2019/20 godinu.

U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje TK odabrat ćemo 10 učesnica za radionice predviđene projektom koje će imati priliku da kroz 6 praktičnih radionica nadograde do sada stečena znanja kroz redovno školovanje u ovoj školi i ovladaju materijalima, bojama, tehnikom stila(prave boje,šminkanje, frizure), kulturom odijevanja i time steći samopouzdanje za otpočinjanje samostalnog biznisa.

U okviru projektnih aktivnosti, pored 6 praktičnih radionica, na samom kraju implementacije bit će organizovana modna revija na kojoj će polaznice u saradnji sa predavačima iz MS škole uraditi kompletan stajling za 10 maturantica od modela haljina, frizura, šminke, nakita i obuće. Nakon održane revije će biti održan Okrugli sto u prostorijama škole sa temom o mogućnostima uvođenja novog zanimanja –modni stilist u segment obrazovanja odraslih u MS školi gdje će biti pozvani svi učesnici u projektu, predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Zavoda za zapošljavanje TK, Pedagoškog zavoda TK. Zaključci i preporuke sa Okruglog stola će biti upućeni Vladi i Ministarstvu obrazovanja i nauke TK na razmetranje.

Polaznice će na kraju obuke kroz 6 praktičnih radionica dobiti Uvjerenje za učešće u radionicama koji će im biti pismo preporuke za eventualno pohađanje i upis u neformalno obrazovanje odraslih za zanimanje modni stilist ako se stvore svi potrebni uslovi i menadžment Mješovite srednje škole odluči za uvođenje ovog zanimanja u obrazovaje vanrednih polaznika.

Leave a Reply