Solarni punjač za mobitele

U toku planiranih projektnih aktivnosti Udruženje građana Ekosol je realizovalo i radionicu Solarni punjač za mobitele. Radi se o jednoj višegodišnjoj ideji koju u udruženju razvijamo i osnovna ideja je bila da se napravi punjač za mobitele koji se može postaviti na mjestima gdje nema ili nije pristupačna električna mreža, kako bi građani mogli puniti svoje mobitele dok su vani. Tokom 2016 godine smo napravili svoju prvu verziju punjača za koju smo dobili sredstva, ali smo se nakon određenog vremena uvjerili da naš dizajn ima određenih mana koje se moraju popraviti ako bi htjeli da naš punjač postane pouzdan.

Iz opštinskog projekta obezbijedili smo sebi novčana sredstva koja su bila potrebna da započnemo i novu verziju našeg punjača koji ima unaprijeđen dizajn kako bi se mogao postavjlati na veći dijapazon podloga. Također smo u sklopu projektne aktivnosti realizovali radionicu za učenike srednjih i osnovnih škola gdje smo pokazali kako konstrukcija samog punjača izgleda, te kako se može primjenjivati. Naši učesnici su također kroz radionicu obogatili svoja znanja iz oblasti fotonaponskih sistema njihovih komponenti i parametara.

Sastavljanje solarnog punjača

Detaljnije o punjaču:

Punjač je osmišljen tako da tokom dana skuplja sunčevu energiju te da njen višak skladišti u bateriji. Na punjaču postoje izvodi za USB koji su spojeni na regulator naponskog nivoa. Energijom pupravlja regulator punjenja koji predstavlja “mozak” sistema i određuje kako če se energija iz fotonaponskog panela raspodijeliti. U slučaju da postoji dovoljno sunčeve energije regulator direktno usmjeri energiju na USB izvode koji pune mobitele, a u slučaju da je mrak ili jako oblačno onda se energija crpi iz baterije. Kada nema spojenih mobitela regulator ili ima viška energije regulator usmjerava višak na bateriju koja se tad puni. Ovakav sistem omogućava optimizirano korištenje energije i obezbjeđuje stalno napajanje uređaja. Na fotografiji dole mogu se vidjeti dijelovi punjača. Baterija je veliki crni predmet i ona zauzima večinu prostora u kutiji, iznad baterije (fotografija slikana odozgo) nala zi se regulator punjenja. Kao što se može primjetiti na njemu se nalaze lampice koje služe kao indikatori prisustva solarne energije, potrošaća i nivoa napunjenosti baterije. Bijelo kablo ide na fotonaponsko panel, dok su male pločice koje vise na drugom bijelom kablu regulatori napona 12/5V.

Dijelovi punjača

Kao što se vidi na prethodnoj slici sve komponente punjača, sem panela, su zaštičene u plastičnoj kutiji koja je otporna na atmosferske uticaje kako bi te komponente zaštitila. Punjač je napravljen tako da se može montirati na zid ili nosač, kao npr. uličnu rasvjetu. Na sljedečoj slici može se vidjeti izgled sklopljenog punjača:

Crni kabl služi za priključak mobitela i može se izvesti na razne načine u zavisnosti o potrebi.

Leave a Reply