Završna radionica ‘’Mikrobiloška ispravnost namirnica’’

Završna radionica ‘’Mikrobiloška ispravnost namirnica’’

Završnoj  radionici ‘’Mikrobiloška ispravnost namirnica’’ su prisustvovale nezaposlene žene i žene članice udruženja Novi horizonti iz Tuzla. Prvi dio radionice vodila je profesorica Azra Hajvaz koja je učesnice provela kror ppt prezentaciju o  postupcima konzerviranja hrane, pravilnoj termičkoj obradi, pripremi namirnica u gastronomiji, izrada recepture i normativa, određivanja nutritivne i energetske vrijednosti gotovog obroka.
U drugom dijelu radionice koja je održana u mikrobiološkoj laboratoriji u hemijskoj školi professor Damir Aličić je govorio o analitičkim metodama u analizi hrane u laboratorijima, samoj interpretaciji podataka dobijenih laboratorijskim metodama u analizi hrane.  Profesor je dalje uz pomoć svojih učenika polaznicama pokazao kao se vrši analiza na primjeru namirnice-bosanskog sudžuka od postupka pripreme do krajnje analize I tom prilikom je kazao kako je za ovakvu analizu potrebno 48 sati. Polaznice su izuzetno bile zadovoljne prezentacijom gdje su na praktičnom primjeru vidjeli kako se dolazi do mikrobiološke ispravnosti namirnica I koji je dug put kako bi namirnice koje koristimo u našoj ishrani bile spremne za upotrebu.
Na kraju radionice polznice su uz pomoć profesorice Azre Hajvaz napravile spisak namirnica za pripremu zdravog ručka za štičenike Doma penzionera Tuzla o kojem ćemo Vas izvijestiti u našim narednim objavama.